VALŠÍKOVÁ: Každý druh zeleniny treba skladovať inak

23.09.2009 Celý región

Bratislava 19. septembra (TASR) - Pre každý druh, niekedy aj odrodu, zeleniny a ovocia sú stanovené podmienky skladovania, ktoré sa v domácnostiach nedajú presne dodržať, preto je potrebné spolu skladovať druhy, ktoré ...
Pre TASR to uviedla Magdaléna Valšíková zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

\"Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa pri spoločnom skladovaní navzájom nepriaznivo ovplyvňujú. Napríklad kombinácia skorých a zimných jabĺk, zrelých a nezrelých jabĺk vyvoláva urýchlenie dozrievania, \" povedala.

Uskladnenie ovocia s karfiolom, zemiakmi, kelom alebo kapustou spôsobuje nežiaducu zmenu chuti ovocia. Ovocie spôsobuje aj predčasné opadávanie listov uskladnenej kapusty a kelu. Prítomnosť mrkvy v sklade s ovocím zapríčiňuje jeho horknutie. \"Ovocie spôsobuje predčasné žltnutie uhoriek. Citrusové ovocie so zeleninou spôsobuje vzájomné zhoršenie chuti a vône, \" upozornila Valšíková.

Vplyvom spoločného uskladnenia hlúbovej a koreňovej zeleniny nastáva skrátenie uchovateľnosti plodov a zvýšenie strát. \"Ak uložíme rezané kvety s ovocím, kvety rýchlo vykvitnú, vädnú, opadajú a listy skoro zožltnú. Cibuľu s cesnakom je zasa vždy potrebné ukladať oddelene od ostatných druhov, lebo na rozdiel od nich vyžadujú suché prostredie, \" spresnila.

Zvláštnosťou však podľa odborníčky je, že chren a reďkev čierna pôsobia na uchovateľnosť iných druhov koreňovej zeleniny, napr. mrkvy a petržlenu priaznivo.

Valšíková odporučila oddelené skladovanie ovocia a zeleniny, rovnako ako oddelenie hlúbovej, koreňovej a cibuľovej zeleniny, pričom zdôraznila, že nepriaznivé vzájomné pôsobenie plodov obmedzuje alebo dokonca vylučuje uloženie plodín do piesku, vlhkého perlitu alebo polyetylénových a mikroténových vrecúšok, ktoré zároveň slúžia aj ako ochrana pred ich vädnutím.

V našich podmienkach je podľa odborníčky pre chladenie vzduchom vhodné obdobie od októbra do marca. Väčšina mestských a vidieckych objektov nemá na úspešné dlhodobé skladovanie dopestovanej a nakúpenej zeleniny vhodné podmienky, v týchto prípadoch preto odporúča skladovať krátkodobo len menšie množstvá plodín.

\"Malé množstvá postačí skladovať v hrobli, jame na záhradke, v provizórnej pivničke alebo v koši, zavesenom nad vodnú hladinu v studni. Pre väčšie množstvá sa oplatí vybudovať murovanú pivnicu s dobrou izoláciou a nútenou ventiláciou, \" vysvetlila s tým, že úspešné dlhodobejšie skladovanie potravín je možné zabezpečiť len tam, kde sú hlboké, tmavé a chladné priestory s primeraným vetraním a s dostatočným prísunom chladného vonkajšieho vzduchu.

Na dosiahnutie dobrej uchovateľnosti plodín s čo najnižšou stratou je podľa Valšíkovej potrebné uvedomiť si, že manipulujeme so živým biologickým materiálom, ktorý rýchlo podlieha skaze. \"Preto treba skladovať len čerstvé a zdravé produkty bez rán, trhlín, poškodenia hmyzom a iných poranení. Poškodený alebo chorý plod môže rýchlo infikovať všetky ostatné produkty uložené v sklade, \" zdôraznila odborníčka.

V tejto súvislosti upozornila na šetrné zaobchádzanie s plodmi už pri zbere, s výberom štandardných obalov na prepravu ovocia a zeleniny. Zariadenie skladu a náradie treba podľa nej najmenej raz do roka vyčistiť, prípadne vydezinfikovať a nechať vyvetrať na slnku, najlepšie po skončení sezóny, najneskoršie jeden až dva týždne pred novou skladovacou sezónou.

\"Dôležitým faktorom pre priaznivé skladovanie je teplota. Dýchaním uložených produktov sa uvoľňuje teplo. Ak je preto teplota vonku nižšia ako vo vnútri, treba miestnosť vetrať, \" upozornila. Naopak, pri mrazoch, keď je vonkajšia teplota vyššia než vo vnútri, treba podľa nej v čo najväčšej možnej miere zamedziť prísun vzduchu, napríklad cez ventilátor alebo vetracie otvory. Z tohto dôvodu odporučila umiestniť jeden teplomer v skladovacej komore a druhý vonku.

Čerstvosť produktov udržuje aj správna úroveň vlhkosti vzduchu v miestnosti, ktorá sa dá zvýšiť častým kropením podlahy alebo umiestnením plochých nádob s vodou. Suchý vzduch spôsobuje vysychanie a vädnutie plodov. Pri uskladňovaní by mala mať zelenina čo najnižšiu poľnú teplotu, preto ju Valšíková odporučila zbierať skoro ráno a skôr než ju uložíme, ponechať cez studenú noc vonku.

Každý druh zeleniny vyžaduje osobité podmienky skladovania. \"Na dlhodobé skladovanie sú z hlúbovej zeleniny vhodné neskorá kapusta, kel a kaleráb, ktoré vyžadujú teplotu -1 až 1 stupeň Celzia a relatívnu vlhkosť vzduchu 85-95 percent. Väčšina koreňovej zeleniny sa cez zimu dobre uskladňuje pri teplote okolo 0,5 stupňa C a vlhkosti 85-95 percent. Patrí medzi ne mrkva, petržlen, paštrnák, červená repa, kvaka, čierny koreň a zeler. Ich skladovateľnosť je 120 až 180 dní, \" spresnila.

Cibuľa a cesnak vydržia podľa odborníčky v sklade dlho pri teplote medzi 0 až 2 st. C a pri pomerne nízkej relatívnej vlhkosti vzduchu od 65 do 75 percent. \"Tieto plodiny je pred skladovaním potrebné nechať dobre vysušiť. Na uskladnenie cibule a cesnaku sú vhodné nízke polyetylénové prepravky, \" pripomenula.

Plodovú zeleninu ako je napríklad paprika, rajčiaky, uhorky, baklažány, dyne, melóny, patizóny, cukety a iné zeleninové tekvice uchováme jeden až dva týždne pri teplote štyri až desať stupňov Celzia a vlhkosti 85-90 percent. \"Zelená fazuľka a hrášok vydržia tiež jeden až dva týždne pri vysokej vlhkosti vzduchu 85-95 percent a teplote okolo štyroch stupňov Celzia, \" dodala. Krátkodobo môžme uskladňovať aj karfiol, ružičkový kel, pekinskú kapustu, špargľu a listovú zeleninu pri teplote medzi –1 až 1 st. C a relatívnej vlhkosti vzduchu 85-85 %. \"Pór, pažítka a zeleninové vňate vydržia niekoľko dní pri teplote okolo 0 st. C a vlhkosti vzduchu 85-90 %, \" doplnila.

Výberové ovocie podľa odborníčky ukladáme na uskladnenie v nízkych prepravkách vždy v jednej vrstve. \"Obalové jednotky ukladáme tak, aby umožnili dobré prúdenie vzduchu, ako aj rýchlu priebežnú kontrolu. Obaly nekladieme priamo na zem, ale na vhodnú podložku, ako sú tehly, trámiky alebo prázdne obaly, \" uviedla. Vzdialenosť obalov od stien má byť najmenej 0,2 m a od povaly 0,2 až 0,5 m. Zimné jablká a hrušky sa môžu skladovať pri teplote 0 až 4 st. C a pri vlhkosti vzduchu 85-92 %.

Valšíková zároveň varovala pred uskladňovaním jedlých produktov s chemikáliami, mazadlami, farbami a riedidlami v spoločnom priestore.

Podľa odborníčky je dôležitou podmienkou úspešného skladovania plodín aj ich pravidelná kontrola počas celej doby uloženia. \"Kusy, ktoré vykazujú známky rozkladu alebo poškodenia, treba sústavne odstraňovať, \" uzavrela.
 

Vyberte región